Mistä tunnistan hyvän työtilan?

nastuh-abootalebi-yWwob8kwOCk-unsplash
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Vietämme hereilläoloajastamme puolet töissä omassa työympäristössämme. Oletko kiinnittänyt huomiota oman työtilasi hyvinvointivaikutuksiin? Millainen on sinun hyvinvointiasi ja jaksamista tukeva työympäristö? Lue alapuolelta kolme hyvän työympäristön tunnusmerkkiä. Toteutuvatko ne sinun työtilassasi? 

Toimiva ja siisti

Tunnusomaista hyvinvointia tukevalle työympäristölle on se, että se on toimiva. Työpöydällä ja huoneessa on vain se mitä tarvitset ja ne ovat helposti saavutettavissa, eikä sinun tarvitse etsiä tavaroita, papereita tai sähköisiä tiedostoja. Tiedät aina mistä löydät tavaran tai kuka sitä on lainannut. Työpisteesi on myös ergonominen. Sinulla on ainakin hyvä työtuoli ja pöytä, ja toivoakseni pöytä on sellainen, jonka ääressä voit työskennellä myös seisten. 

Työpöytäsi, huoneen nurkat tai kaapit ei pursua tavaroita, jotka vaativat huomiotasi. Ympäristösi ei siis muistuta sinua tekemättömistä töistä tai hoitamattomista asioista vaan pystyt keskittymään laadukkaaseen työskentelyyn. Kun työpaikallasi on siistiä, viihdyt siellä, siivoojien on helpompaa puhdistaa tilat ja hengityselimesi kiittävät vähästä pölyn määrästä. Siisti ympäristö vaikuttaa tunteisiimme ja mielialaamme positiivisesti; mielesi on selkeämpi, olet iloisempi, jaksavampi ja työsi tuloksellisuus kasvaa. 

flowmyönteinen

Työympäristösi on rauhallinen ja sinun on helppoa saavuttaa työflow. Työpaikallanne on sovittu siitä milloin ja kuinka toisen saa keskeyttää sekä kuinka sisäinen viestintä hoidetaan. Lisäksi olet hiljentänyt kaikki työn keskeyttävät ilmoitukset, vilkkuvat valot, ponnahdusilmoitukset ja sosiaalisen median; niille kaikille on kyllä aikaa, mutta silloin kun se on parasta sinulle.

Työkaverisi kunnioittavat osaamistasi ja antavat sinulle sovitusti työskentelyrauhan ja myös sinä annat sen heille. Työflow luo myös mahdollisuuden luovuudelle. Luovuutta edistävät lisäksi mm. tilan siisteys, rauhallisuus ja tunne siitä, että työsi on hallinnassa.

kiireetön

Työympäristö, jossa sinulla ja kaikilla työkavereillasi on hyvä työskennellä, on kiireetön.  Kiireinen ihminen ei ole tehokas, tuloksellinen tai luova. Tunnistatko työpaikaltasi työkaverin, joka hokee jatkuvasti kiire, kiire, kiire? Tai oletko itse sellainen? Jatkuva kiireen tuntu työssä tuhoaa sinut luovana työntekijänä, siirtää sinut ylivirittyneeseen stressitilaan, laskee harkintakykyäsi, tekee sinusta ärtyneemmän, tuhoaa tietoisen ajattelusi ja keskittymiskykysi, huonontaa työsi tuloksia, saa sinut tekemään vääriä asioita ja jättämään oleelliset tekemättä sekä lopulta se polttaa sinut loppuun. Vältä siis kiirettä, mutta kuinka?!

Tutkimusten mukaan suurin syy kiireen tuntuun ei ole liika työ vaan sen jäsentelemättömyys. Oleellista kiireen tunteen poistamisessa ei ole hidastaminen vaan karsiminen. Hidastamalla tahtiasi et saa kuitenkaan lopulta hiljennettyä mielesi sisäistä paniikkia töiden vyöryessä päällesi, koska töiden määrä ei ole vähentynyt – Vain niiden pino on kasvanut tahtiasi hidastettuasi. Usein myös ajaudut työtekotapaan, jossa sammutat jatkuvasti tulipaloja ja sinulla on kyteviä palonalkuja eri puolilla työtehtäviäsi. 

Hidastamisen sijaan kiireen tuntua voi lievittää karsimalla työtehtäviä ja huomaamattomia tekemisiä sekä suunnittelemalla ajankäyttöäsi.
-“Mutta, jos minulta jää jotain tärkeää tekemättä?”
-Ei, en usko. Oletko koskaan kuullut Paretonin periaatteesta eli 80/20-periaatteesta? Tai, siitä että voit jaotella työtehtäviäsi niiden laadun ja kiireellisyyden mukaan? 80/20-Periaatteella tarkoitetaan sitä, että 80% tuloksista syntyy 20%:n työstä.  Karsimalla huonolaatuisten eli arvoa tuottamattomien ja epäoleellisten työtehtävien määrää voit keskittyä käyttämään aikaasi tärkeiden töiden tekoon. Parhaimmat tulokset saavutat pyrkimällä tekemään kiireettömiä ja tärkeitä työtehtäviä.

On myös osattava tarkastella omia piiloon jääviä tekemisiä; ne ovat tekemistä, jota teet työn ohessa huomaamattasi. Piiloon jäävät tekemiset vievät ajatuksesi pois oleellisesta ja keskeyttävät työtäsi sekä vievät siltä aikaa. Piilotekemiset heikentävät myös mahdollisuuttasi päästä flowtilaan. Tästä hyviä esimerkkejä ovat puhelimen tarkistelu, ajatusvirran mukaan harhautuminen tai tehtävästä toiseen hyppiminen.

Jäsentelemättömässä työympäristössä et tarkkaan tiedä mitä sinun tulisi tehdä, joten kulutat aikaa sen pohtimiseen mitä sinun olisi hyvä seuraavaksi tehdä. Tämä lisää kiireen tuntua ja voi olla, että jos et suunnittele työtäsi teet vääriä työtehtäviä ja olet takaisin oravan pyörässä. Suunnittele siis ajankäyttöäsi ja aseta itsellesi rajoja tehtävään käytettävän ajan suhteen. Se saa sinut jonkinverran automaattisesti karsimaan pois ylimääräistä piilotekemistä ja keskittymään oleelliseen.Mitä mieltä sinä olet siitä millainen on hyvä työpaikka? Tai onko sinulla kokemusta työpaikasta jossa työympäristö ei ollut hyvinvointiasi edistävä? Jätä kommentti alle.

Tai jaa tämä postaus

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on google